Değerli Pikan Cevizi Yetiştiricileri,
Şimdi nereden çıktı bu Melrose diyeceksiniz. Hemen cevap vereyim.
Uzun yıllar devletin kuruluşu BATEM pikan cevizi fidanını üretip yetiştiricilere sundu. 2010 yılından itibaren ilk Pikan Cevizi fidanlığını kurduğumuzdan bu yana tabii ki ülkemizde maalesef her konunun olduğu gibi Pikan Cevizi fidanı satışının da istismar edildiğini ve gerek aşısız fidan satıldığını gerekse rastgele aşısız fidanlara Pawnee, Harper, Melrose gibi etiketler yapıştırılarak insanların dolandırıldığını görüyoruz. Bu nedenle bu konuda sizleri bilgilendirmek istiyorum. Direk kaynağından alıp tercüme ettiğim bir yazıyı aşağıda bulabilirsiniz. Yazının Orjinali için buraya tıklayın
Melrose , 1979’da Louisiana Research Station tarafından duyurulmuş. Bir melezleme sonucu değil seedling denilen rastgele dikilmiş bir çekirdekten çıkmıştır.
‘Melrose’ ağaçlarının genç yaşlarda verimi düşükken, olgun ‘Melrose’ ağaçlarının ortalama bir üretkenliği vardır. ‘Melrose’ ağaçları, ağaçlar olgunlaştıkça peryodisite(var yılı-yok yılı) eğilimine sahiptir ve bu da düşük meyve kalitesine neden olur. 1 kg ‘daki meyve adedi 140-150 civarındadır yani küçüktür. Örnek olarak wichita, 1 kg ‘da 110-120 ceviz olur. Choctaw’da ise 70-85. ‘Melrose’daki iç pikan cevizi rengi, ‘Desirable’ veya ‘Stuart’tan daha koyu olma eğilimindedir ve bu çeşidin bir dezavantajıdır. Ortalama hasat tarihi 28 Ekim’dir. Bu çeşit kalitesiz, geç hasat ve vasat veriminden dolayı , üreticiler için kötü bir seçimdir. Orjinal yazıda Georgia eyaletinde yapılan adaptasyon çalışmasından bahsediliyor. Bizim iklimdeki karşılığı ise Ege ve Akdeniz Bölgelerine denk geliyor.
İşte değerli arkadaşlar bu nedenle bu çeşidi hiç yetiştirmedik ve de elimizde 39 çeşit Pikan varken bu çeşit ile vakit kaybetmedik. Üreticilere de asla önermiyoruz. Wichita dikin , Western dikin ama bilmediğiniz, görmediğiniz çeşitlerden uzak durun. Bahçe kurmadan ve İnternet üzerinden fidan almadan önce gidip fidancıyı ziyaret edin. Bahçesini görün. Zaten birçoğunun bahçesi ve gösterecek yeri yoktur. Bazıları Youtube’da başka üreticilerin bahçe video ‘larını kendi bahçesiymiş gibi yayınladıklarını görüyoruz. Maalesef çok zor bir durum. Bir üretici olsam benim de kafam karışırdı. Gidip yerini ziyaret edin. Bu , sizin yıllarınızın kaybolmasını büyük ölçüde engeller.