Choctaw,

En büyük meyveli Pikan Cevizlerinden Mahan ile Success çeşidinin çarprazlaması sonucu geliştirilmiş bir Pikan Cevizi çeşididir.
İlk kez 1946 yılında test edilmeye başlanmıştır ve 1959 yılında Amerika’daki üreticilere sunulmuştur. Ülkemize 1970’lerde İsrail üzerinden getirilmiştir.

Ülkemizde Birçok ticari Pikan bahçesinde geçmiş yıllarda bolca dikilmiş ve günümüzde de hala yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çok verimlidir. 3.yılda meyve göstermeye başlar. Büyük ve çekici meyveleri vardır. Kabukları incedir. Bu nedenle Mahan gibi ülkemizde en çok ilgi duyulan çeşitlerden olmuştur.

İç randıman %58-65 civarındadır, parlak renkli ve lezzetli meyvelere sahiptir.

1 kg kabuklu Choctaw’daki meyve adedi;

60-75 ise kalite çok iyi,

75-90 ise iyi,

90 üzeri ise zayıf demektir.

Buna göre ürünü değerlendirebilirsiniz.

Ağacı sürekli yukarıya ve yanlara doğru büyüme eğilimindedir.

Hasat zamanı geç olduğu için(Kasım ayı 1-2.hafta) Akdeniz ve Ege’nin kıyı bölgeleri için daha uygundur.

Kendi Bahçelerimizin %10 u Choctaw’dan oluşmaktadır. Choctaw çok bakım gerektiren bir çeşittir. Bu nedenle suyu bol olan bahçeler için önermekteyiz. Aksi takdirde meyvelerde iç doluluk ve boyut ile ilgili sorunlar yaşanabilir.

Eğer iyi sulama yapılmazsa ve yeterli Azot verilmezse meyveler çok küçük olabilir. Bu durumda üreticiler satış problemleri ile karşılaşabilir.

Kolay kırılması ve iç randımanı nedeniyle sadece ülkemizde değil bütün dünyada en tutulan çeşitlerden biridir.

Gelelim Choctaw’ın en önemli dezavantajlarına;

10. Yıldan peryodisite problemi vardır. Yani bir yıl verimli ve meyvelerin içi dolu olur. Diğer yıl verim az veya meyvelerin içi boş veya az dolu olur.

Diğer bir eksi yönü ise veriminin birçok ticari çeşide göre az olmasıdır.

Meyve çok tuttuğu zaman yazın seyreltme yapılırsa iç doluluk sorunları minimuma iner.

Ayrıca belirttiğim gibi kimyasal gübreleme Choctaw için önemlidir. Özellikle Azot ve Potasyum ihtiyacı diğer birçok çeşitten fazladır.

Ağaç yapısı olarak Choctaw;

Ağaçları geniş açılı dal oluşturma eğilimindedir. İyi budama yapılmalıdır. Hiç budama yapılmazsa dallar seyrek ve uzun olur. Az meyve tutar ve dallar aşırı sarkar, kırılmalar olur.

Tip 2 bir çeşittir. Yani dişi çiçek önce açar. Bu nedenle Western veya Pawnee gibi Tip 1 Pikan Cevizlerinden birisi ile tozlanır.

Choctaw Özellikle nemli iklime sahip bölgelerde çok iyi performans sergiler. Hastalıklara karşı dayanıklı bir çeşittir.

Abdurrahman Kuyucu
Abdurrahman KuyucuTropikmeyveci Çiftliği Kurucusu
2004 yılında başlayan Pikan Cevizine ilgisi ,
2010 yılından itibaren Pikan Cevizi fidanı üreticisi, 2014 yılından itibaren ise Antalya -Aksu’daki kendi bahçesinde Pikan Cevizi ve Avokado üreticisi olarak devam etmektedir.